De kvinnor som föder barn för första gången drabbas ofta av någon slags skada.
Men få får riktigt allvarliga skador och de flesta blir helt återställda.
Det säger läkaren Ida Bergman som forskar inom ämnet förlossningsskador.
I sociala medier delar kvinnor berättelser om sina förlossningsskador för att bryta tabut, råder det ett tabu kring förlossningsskador anser du?
– Historiskt sätt har det absolut varit ett tabubelagt ämne. Att prata om inkontinens och framfall har varit skambelagt och många har inte vågat prata med sina nära eller sin läkare att man läcker eller har problem med samlag. Men tack vare alla dessa modiga kvinnor som vågar gå ut och dela med sig av sina historier så har vi ändå tagit ett jättekliv åt rätt håll, även om vi inte är i mål än. Många fler, åtminstone de jag möter, säger ifrån och accepterar inte att gå omkring med en sämre livskvalitet"
"Jag kände att nu orkar jag inte mer. När jag låg här hemma i mina mörkaste stunder kände jag att jag inte ville leva längre, för det här är inget liv. Men sen tänkte jag på mina barn och min andra tanke var ”vem ska mata katterna om jag dör?”, säger Katharina och skrattar lite trots det mörka minnet.
Hon har delat sin historia i tidningsintervjuer och i den nyskapade gruppen #alltserfintut på Instagram och Facebook.
Att förlossningsvården så länge har varit så nedprioriterad politiskt gör henne förbannad."
"Efter Jennifer Börjessons förlossning kunde hon varken hålla urin eller avföring inne. Från hennes underliv lossnade en köttbit.
Men vården tog henne inte på allvar.
– Jag blir arg när jag tänker på hur jag blev behandlad under så många år, säger Jennifer, som genom att delta i kampanjen #alltserfintut vill bryta tystnaden om förlossningsskador."
"Istället för långa barnvagnspromenader bestod vardagen av oro, stress, urin-och avföringsläckage efter att Sofia fått dottern. Hon fick grad 3-bristningar i samband med förlossningen och berättar nu om en psykiskt påfrestande väg tillbaka.
– Jag har haft urinläckage, avföringsläckage, tyngdkänsla, skavkänsla, jag blir jättekissnödig på en gång och oproportionerligt kissnödig, berättar Sofia.
Givande samtal om #förlossningsvård och förlossningsskador och hur vårdkedjan och information kan förbättras med gröna ministerkollegan @AsaLindhagen och kunniga @JonnaBuren som skapat #alltserfintut och duolan Emma Philipsson som gör förlossningspodden. Mer resurser behövs! pic.twitter.com/8twkG0egpL
— Isabella Lövin (@IsabellaLovin) February 28, 2020
"Efter en förlossning ser inte alltid allt fint ut, och du är inte ensam om det.
Det vittnar flera kvinnor om i sociala medier som delar med sig av sina förlossningsskador.
Just nu sprids hashtagen #alltserfintut i sociala medier där kvinnor delar med sig av sina erfarenheter kring förlossningsskador. Syftet är att drabbade ska börja våga öppna upp sig och att öka samhällets förståelse."
“Allt ser inte fint ut efter en förlossning. Just därför lanseras hashtaggen ”Allt ser fint ut” för att fler ska våga prata om sina förlossningsskador. Projektet handlar om att via sociala medier låta kvinnor berätta om sina erfarenheter för att också öka förståelsen i samhället. En av kvinnorna från Skåne som kommer att medverka i projektet med sin historia är Katharina Berggren.”
Sveriges Radio P4 Kristianstad 21/1 2020
"Allt ser fint ut: 100 kvinnors förlossningsskador samlas under hashtag
Elinore från Karlskrona fick stora skador efter sin förlossning."
"Vill bryta tabun kring förlossningsskador
Ulrika Brandt berättar att hon åtta år efter att hon födde sitt första barn fortfarande lever med problem efter skadorna."
"Jag sprack hela vägen åt alla håll"
Läkaren om förlossningsskador: "Det ser inte fint ut"
"Kvinnor vittnar om förlossningsskador i nytt upprop.
"De som har skador ska våga prata om det, och att vården ska lyssna", säger Linda Tjärnberg, som är en av de som vittnat om sina skador.
"Camilla Sprack när jon födde barn - vill bryta tabut"
"Två dagar efter att jag kom hem från BB bajsade jag på mig"