#alltserfintut i medier

Förlossningsskador: Då ska du söka vård


De kvinnor som föder barn för första gången drabbas ofta av någon slags skada.

Men få får riktigt allvarliga skador och de flesta blir helt återställda.

Det säger läkaren Ida Bergman som forskar inom ämnet förlossningsskador.


I sociala medier delar kvinnor berättelser om sina förlossningsskador för att bryta tabut, råder det ett tabu kring förlossningsskador anser du?

– Historiskt sätt har det absolut varit ett tabubelagt ämne. Att prata om inkontinens och framfall har varit skambelagt och många har inte vågat prata med sina nära eller sin läkare att man läcker eller har problem med samlag. Men tack vare alla dessa modiga kvinnor som vågar gå ut och dela med sig av sina historier så har vi ändå tagit ett jättekliv åt rätt håll, även om vi inte är i mål än. Många fler, åtminstone de jag möter, säger ifrån och accepterar inte att gå omkring med en sämre livskvalitet" Aftonbladet 18/2 2020

Katharina har levt med sina förlossningsskador i nästan 40 år


"Jag kände att nu orkar jag inte mer. När jag låg här hemma i mina mörkaste stunder kände jag att jag inte ville leva längre, för det här är inget liv. Men sen tänkte jag på mina barn och min andra tanke var ”vem ska mata katterna om jag dör?”, säger Katharina och skrattar lite trots det mörka minnet.


Hon har delat sin historia i tidningsintervjuer och i den nyskapade gruppen #alltserfintut på Instagram och Facebook. 


Att förlossningsvården så länge har varit så nedprioriterad politiskt gör henne förbannad."Allas 29/9 2020

Efter skräckförlossningen – Jennifer skadades för livet


"Efter Jennifer Börjessons förlossning kunde hon varken hålla urin eller avföring inne. Från hennes underliv lossnade en köttbit.

Men vården tog henne inte på allvar.

– Jag blir arg när jag tänker på hur jag blev behandlad under så många år, säger Jennifer, som genom att delta i kampanjen #alltserfintut vill bryta tystnaden om förlossningsskador."GT 4/2 2020

Sofia fick allvarliga bristningar: ”Jag tror att många lider i det tysta”


"Istället för långa barnvagnspromenader bestod vardagen av oro, stress, urin-och avföringsläckage efter att Sofia fått dottern. Hon fick grad 3-bristningar i samband med förlossningen och berättar nu om en psykiskt påfrestande väg tillbaka.


– Jag har haft urinläckage, avföringsläckage, tyngdkänsla, skavkänsla, jag blir jättekissnödig på en gång och oproportionerligt kissnödig, berättar Sofia.


SVT Örebro 28/1 2020

Allt ser fint ut: Kvinnor delar med sig av sina förlossningsskador


"Efter en förlossning ser inte alltid allt fint ut, och du är inte ensam om det.

Det vittnar flera kvinnor om i sociala medier som delar med sig av sina förlossningsskador.

Just nu sprids hashtagen #alltserfintut i sociala medier där kvinnor delar med sig av sina erfarenheter kring förlossningsskador. Syftet är att drabbade ska börja våga öppna upp sig och att öka samhällets förståelse." Aftonbladet 23/1 2020


#alltserfintut – ska bryta tabun runt förlossningsskador


“Allt ser inte fint ut efter en förlossning. Just därför lanseras hashtaggen ”Allt ser fint ut” för att fler ska våga prata om sina förlossningsskador. Projektet handlar om att via sociala medier låta kvinnor berätta om sina erfarenheter för att också öka förståelsen i samhället. En av kvinnorna från Skåne som kommer att medverka i projektet med sin historia är Katharina Berggren.”Sveriges Radio P4 Kristianstad 21/1 2020Mer i Sveriges Radio


"Allt ser fint ut: 100 kvinnors förlossningsskador samlas under hashtag 

Elinore från Karlskrona fick stora skador efter sin förlossning."

P4 Blekinge 28/1 2020 


"Vill bryta tabun kring förlossningsskador

Ulrika Brandt berättar att hon åtta år efter att hon födde sitt första barn fortfarande lever med problem efter skadorna." 

P4 Kronoberg 21/1 2020

"Jag sprack hela vägen åt alla håll" 

P4 Kronoberg 21/1 2020 

Läkaren om förlossningsskador: "Det ser inte fint ut"

P4 Kronoberg 22/1 2020


"Kvinnor vittnar om förlossningsskador i nytt upprop. 

"De som har skador ska våga prata om det, och att vården ska lyssna", säger Linda Tjärnberg, som är en av de som vittnat om sina skador.

P4 Sörmland 21/1 2020


"Camilla Sprack när jon födde barn - vill bryta tabut"
"Två dagar efter att jag kom hem från BB bajsade jag på mig"

P4 Gävleborg 21/1 2020